Ca l'Altimires

Principal ] Amunt ] [ Ca l'Altimires ] Mas Barceló ] El maset Bardina ] La casa del Senyor ] La casa dels Tarongers ] L'Hostal ] Can Migrat ] Ca n'Oller dels Tarongers ] Cal Piula ] La rectoria Vella ] El mas Roig ] La Talaia ] Cal Xim ]


 

Fotografia: R. Rovira, 2006
Fotografia R. Rovira, 1992


Codi 40
Població Gelida (alt Penedès)
Adreça Plaça del Pi
Situació. Coordenades UTM.

X 404,824,00
Y 4,588,656,00

Altitud

150m

Denominació moderna Ca l'Altimires
Denominacions antigues Potser, mas Sàbat o d'Andreu Sàbat
Altres posseïdors Els de can Sàbat de la Pujada (s. XV-XIX) que venen als Leblond
Posseïdor actual Maria Mercè Subirats de Magriñá i Altimires

ASPECTES HISTÒRICS

La casa que avui dia coneixem com a ca l'Altimires formava part de l'heretat de can Sàbat on el s. XVIII la trobem amb el nom de lo mas Sàbat (constatem al s. XVIII dos masos segons les llibretes de compliment pasqual: Sàbat i el mas Sàbat) i potser més antigament lo mas de n'Andreu Sàbat (s. XVI). Amb data 15-1-1800 Joan Sàbat i Fèlix Sàbat, pare i fill, per lluïció d'uns censals venen, a carta de gràcia, a Felip Leblond i Buller (*v1760 +1827), sergent de guàrdies valones, (anys més tard el trobem com a tinent retirat) de Barcelona, tota una peça de terra de cinc jornals pertanyents a l'heretat del mas Sàbat i d'un hort de sis quartans de sembradura pel preu de mil vuit-centes vint lliures; junt amb aquestes peces de terra sembla que hi va inclosa una casa. Més tard comprà altres peces de terra. Amb data 3-1-1815 Felip Leblond compra als Senyors de Gelida diverses peces de terra entre les quals una conté el castell de Gelida. Amb data 9-2-1827 trobem un inventari dels béns de Felip Leblond que posseïa a Gelida, i d'entre els béns i d'altres propietats destaca la casa i una caseta immediata que creiem que són les actuals de la plaça del Pi. L'any 1827 Josep de Moya i Josepa Leblond i Voltà, filla de Felip Leblond, confessen totes les propietats als Senyors de Gelida. Ramon Altimires i Vilar poc abans de l'any 1909 comprà totes les propietats als descendents dels Leblond pel preu de dotze mil ptes.; concretament a Sofia Genés i Gerardin (*1858), filla de Cristòfol Genés i de Carolina Desiré Gerardin, muller natural, i neboda de Josepa Leblond i Voltà (+d1865). La seva primera muller de Cristòfol era la germana de Josepa i que es deia Rosa Leblond i Voltà (+1877). Ca l'Altimires passà al fill del Ramon, Alfons Altimires i Ferrer, i després a la seva filla Maria Mercè Altimires i Bars i fins la propietària actual, la seva filla Maria Mercè Subirats, tot segons informacions de la família Altimires.

Notes sobre la Compravenda del Castell de Gelida amb data 3-1-1815
El Senyor de Gelida, Josep Pasqual de Marimon i de Perellós, marquès de Cerdanyola, ven el castell de Gelida a Felip Leblond i Buller, tinent. El Sr. Ramon de Dalmau i Fals, també Senyor de Gelida, confirma la dita venda amb data 2-11-1816 (recordem que Gelida és un indivís). Ambdues vendes són registrades pel notari de Barcelona, en Josep Clos i Trias, vendes dels anys predits. Des de la compra del castell de Gelida per Felip Leblond passà a la seva filla, Josepa Leblond i Voltà, després l'heretà la germana, Rosa Leblond i Voltà, que estava casada amb Cristòfol Genés, i que aquest va tenir fills naturals amb Carolina Gerardin i heretà el castell el fill Lleó Genés i Gerardin, després l'heretà la germana, Sofia Genés i Gerardin que el va vendre a Ramon Altimires i Vilar per 12.000 ptes. l'any 1909. Del predit Ramon l'heretà son fill Llucià Altimires i Ferrer que després passà a la seva néta Rosa Mascaró i Altimires que l'any 1968 el ven a l'Ajuntament de Gelida per 275.000 ptes.


ARBRE DELS HEREUS

Els hereus de can Sàbat de la Pujada


NOTES

En les darreres reformes fetes l'any 1994 desaparegué el rellotge de sol que portava la data de l'any 1854 i ara hi ha tres finestrals.