Can JuliÓ

Principal ] Amunt ] Can Batllevell ] Cal Bitxo ] Can Cartrˇ ] Can Castany ] Can Duran de la Costa ] Can Duran del Puig ] Ca l'Esteve del Puig ] Can Farigola ] La Ferreria ] Cal Font del Puig ] Can Garrˇ ] Can Ginebreda ] Mas Granada ] Can Joncoses ] [ Can JuliÓ ] Can Llopard de Baix ] Can Llopard de Dalt ] La torre de Lloselles ] Can MartÝ de Baix ] Can MartÝ de Dalt ] Can Mata de l'Abellˇ ] Can Miquel de les Planes ] Ca n'Oller de la Muntanya ] Can Pasqual ] Can Penyella ] Can Perejoanet ] El Racˇ ] Cal Rius ] Can Roig del mas Osset ] Can Rossell de la Llena ] Can Rossell de la Muntanya ] Can SÓbat de la Pujada ] Can SantfÝ ] Can Terme de la Parra ] Cal Terra ] Can Toni Oller o Toniller ] Can Toni Llopard del mas Vedell ] Can Torrents de les Oliveres ] Can Torres ] Can Valls ] Can VoltÓ ]


 

Fotografia: R. Rovira, 2006

Fotografia: Equip77 (1978)


Codi 15
Poblaciˇ Gelida (Alt PenedŔs)
Adreša Carretera de Gelida a Sant SadurnÝ d'Anoia. Urbanitzaciˇ de can MartÝ Vell, al peu de la carretera a mÓ dreta.
Situaciˇ. Coordenades UTM.

X 403,705,00
Y 4,586,798,00

Altitud

195m

Denominaciˇ moderna Can JuliÓ
Denominacions antigues Lo mas de la Torrevella.
Altres posse´dors Ho desconeixem
Posse´dor actual Germans I. i A. Esteve i Casanellas

ASPECTES HISTĎRICS

L'origen podria ser, possiblement, una segregaciˇ de can MartÝ de Dalt que el segle XIV ja s'anomenava la Torrevella nom que ja trobem al segle XVI el que desprÚs fˇra can JuliÓ (1513: lo mas de la torre vella).  Els Gener sˇn els hereus mÚs antics que ja els trobem el 1441 segons podem veure en l'arbre de sota. Amb Gabriela Gener, possible successora d'aquell Benet Gener esmentat en l'arbre, que fÚu capÝtols matrimonials l'any 1504 amb Jaume JuliÓ-Ferrer i Sala, de St. JuliÓ d'Altura que de fet es cognominava Ferrer, per˛ sempre trobem escrit JuliÓ Ferrer o JuliÓ y Ferrer, fins al segle XVII o XVIII.  Amb Maria JuliÓ-Ferrer i Llopard de Dalt que es casÓ a Gelida l'any 1706 amb Vicenš Margarit i Canals, de St. Esteve Sesrovires, els successors canvien de cognom.  La besnÚta d'aquesta darrera pubilla, Francesca Margarit-JuliÓ-Ferrer i Romegosa que es casÓ amb l'hereu de can MartÝ de Dalt i de Baix, Joan Llopard-MartÝ i DomŔnec, s'uniren els patrimonis fins que la M. Rosa Llopart i Mir es casÓ amb l'hereu de can Duran del Puig, N'Hermenegild Almirall i Romeu.  Al darrer terš del segle XX hi haguÚ un nou repartiment de les propietats que podrem observar en les fitxes de les corresponents masies o propietats. 


ARBRE DELS HEREUS

Lĺany 1441 hi ha un Benet Gener que fa CM amb Tecla Castellet, filla de Jaume i de Joana que podria ser avantpassat del Jaume (APG- 11/3, f. 18v)

I JAUME GENER (+ Gelida d 1513)
fila:
II GABRIELA GENER (= CM, Terrassa 1504)
fill:
III PERE JULIA-FERRER i GENER (+ Gelida d 1574)
fill:
IV PERE JULIA-FERRER (+1584)
fill:
V MONTSERRAT JULIA-FERRER i ESTEVE de la Riera (*1570 + d 1646)
fill:
VI JOAN JULI└-FERRER i PERERA (= Gelida 1641)
fill:
VII ANTONI JULI└-FERRER i LLOPARD de Baix (= Gelida 1686). Un germÓ, Joaquim, el Xim, inicia la lÝnia de cal Xim del maset d'En Duran, antigament el mas Matˇ, i un altre successor inicia la lÝnia de cal Franciscˇ dels Tarongers, de la casa dels Tarongers.
filla:
VIII MARIA JULI└-FERRER i LLOPARD de Dalt (= Gelida 1706)
fill:
IX FRANCESC MARGARIT i JULI└-FERRER  (= Gelida 1747)
fill:
X BALDIRI MARGARIT-JULI└-FERRER i DOM╚NEC (= Gelida 1776)
filla:
XI FRANCESCA MARGARIT-JULI└-FERRER i ROMEGOSA = Gelida 1796 JOAN LLOPARD-MART═ i DOM╚NEC, hereu de can MartÝ de Dalt.
L’arbre continua a can MartÝ de Dalt