Can Roig del mas Osset

Principal ] Amunt ] Can Batllevell ] Cal Bitxo ] Can Cartró ] Can Castany ] Can Duran de la Costa ] Can Duran del Puig ] Ca l'Esteve del Puig ] Can Farigola ] La Ferreria ] Cal Font del Puig ] Can Garró ] Can Ginebreda ] Mas Granada ] Can Joncoses ] Can Julià ] Can Llopard de Baix ] Can Llopard de Dalt ] La torre de Lloselles ] Can Martí de Baix ] Can Martí de Dalt ] Can Mata de l'Abelló ] Can Miquel de les Planes ] Ca n'Oller de la Muntanya ] Can Pasqual ] Can Penyella ] Can Perejoanet ] El Racó ] Cal Rius ] [ Can Roig del mas Osset ] Can Rossell de la Llena ] Can Rossell de la Muntanya ] Can Sàbat de la Pujada ] Can Santfí ] Can Terme de la Parra ] Cal Terra ] Can Toni Oller o Toniller ] Can Toni Llopard del mas Vedell ] Can Torrents de les Oliveres ] Can Torres ] Can Valls ] Can Voltà ]


 

Fotografia: R. Rovira 2006


Codi 28
Població Gelida (Alt Penedès)
Adreça Per la carretera que va de Gelida a St. Sadurní d'Anoia en arribar al Pas de Piles a la dreta cap a can Bosc d'Anoia i polígons, una rotonda que dur a Espiells, que no hem d'agafar, un camí més enllà, a l'esquerra, a pocs metres, i a 1,5 Km. ens arribem a can Roig.
Situació. Coordenades UTM.

X 402,537,00
Y 4,587,812,00

Altitud

115m

Denominació moderna Can Roig del mas Osset
Denominacions antigues Roig és un sobrenom, possiblement del segle XIX, segons tradició oral. Antigament lo mas Osset o lo mas de N'Osset.
Altres posseïdors Osset (trobem al s. XIV el cognom Ossó), Miquel? (s. XV?), Parellada, de Subirats (s. XV-XVI). Bosc de Noya, de Subirats, (s. XX). Venda: Bori-de Fortuny(s. XX).
Posseïdor actual Germans Josep Lluís i Immaculada Bori i de Fortuny, de la Torre-ramona

ASPECTES HISTÒRICS

Els orígens no els tenim gaire clars, però al segle XIV ens consta el cognom Ossó o similar: L'alberg de Bernat Ossó dez Casanova (1346) i un Bernat, un Jaume i un Berenguer Ossó l'any 1367. L'any 1488 Jaume Destorret i Casasaja i Violant Bertran i de Malla, senyors de Gelida, estableixen el mas de N'Osset, o el mas Osset, a Jaume Parellada i el 1513 fou confessat per Bernat Parellada, de Subirats, fill del Jaume. Desconeixem el pas dels Parellada als Llopard, però en la capbrevació de 1598 ens consta que es féu nova carta precària a Pere Llopard, fill de Jaume i de Sebastiana que en fogatge de 1553 s'esmenta com Jaumí Llopard del mas Osset. Com a hereus els Llopard arribaren fins al segle XIX amb la pubilla Josepa Llopard i Mitjans que es casà amb Joan Gol i Pasqual, fill de Josep Gol i Oller i de Magdalena Pasqual i Sàbat de la Pujada l'any 1842.  Els Gol o Gual són oriünds de Piera, a finals del segle XVIII. Aquests Gol eren masovers de can Santfí.  Els Gol es vengueren la propietat a mitjan segle XX als Bosch, de can Bosc d'Anoia, del terme de Subirats i aquests als Bori i als de Fortuny, de la Torre-ramona vers l'any 1969. Ara és dels successors de Lluïs Bori i Parellada i de Mercè de Fortuny i Folchi (+2006), senyora de Subirats.


ARBRE DELS HEREUS

I JAUME LLOPARD (+ Gelida 1562)
fill:
II PERE LLOPARD (+ Gelida 1608)
fill:
III MONTSERRAT LLOPARD i MARTÍ ( = CM, Martorell, 1579)
fill:
IV JOAN PAU LLOPARD i CODORNIU ( = Gelida 1606)
fill:
V JOAN LLOPARD i CARAFÍ (* Gelida 1608 + Gelida 1640)
fill:
VI ANTONI LLOPARD i PASQUAL ( = Gelida 1656)
fill:
VII FRANCESC LLOPARD i MILÀ  ( = Gelida 23-04-1686)
fill:
VIII FRANCESC LLOPARD i SOTERES  ( = Gelida 1714)
fill:
IX ANTONI LLOPARD i JULIÀ (  = v 1753)
fill:
X JAUME LLOPARD i ALMIRALL  ( = Gelida 1778)
fill:
XI ISIDRE LLOPARD i ROVIRA ( = Gelida 1813)
filla:
XII JOSEPA LLOPARD i MITJANS ( = Gelida 1842)
fill:
XIII JOAN GOL i LLOPARD  ( = Gelida 1868)
fill:
XIV EMILI GOL i BOSC de Noya (  = Gelida 1899)
fill:
XV GABRIEL GOL i CAMPOMAR (  = St. Just i Pastor, Barcelona 1932)
fill:
XVI JESÚS GOL i GORT (* d1932)
Venda de la propietat